Yucca Bitkisi Fungal Hastalıkları
Yucca (Yucca glauca) nasıl bir bitkidir ?
Yucca türleri yarı kurak veya Kuzey Amerika’nın iyi drenaj yapılan bölgelerine aittir. Türün çoğu 10 metreden yüksekliğe ulaşır ve odunsu bir gövdeye sahiptir. Ev içinde kullanımı genellikle yaprak uçlarında diken olmayan türleriyle sınırlıdır. Yucca’ lar tamamen güneş altında üretilen kamış bölümlerinden üretilmektedir; tamamlanan bitkiler 6000 ile 7000 ft-c ışık şiddetinde veya tam güneş altında yetiştirilir. Bu bitkiyi yetiştirmek için en az 150 ft-c ışık şiddeti gerekir. 18 ile 35 derece arasındaki sıcaklıklar yucca’ ların gelişmesine olanak sağlar. Yucca’ lar genellikle yaprak lekesi hastalığına yol açan fungal organizmaların enfeksiyonuna maruz kalırlar. Türkiye’de Avize ağacı olarakta bilinmektedir.
Başlıca Fungal Hastalıkları
CERCOSPORA YAPRAK LEKESİ
Etmen: Cercospora sp.
Belirtiler: Öncelikle pas renkli lekeler oluşur.Daha sonra 7 mm büyüklüğüne ulaşan eliptik şekilli lekeler kahverengiye döner.
Mücadele: Eğer sporların yayılması, onların çimlenmesi ve yaprakları enfekte etmesi engellenmek istenirse ilk önce yağmurlama sulamadan sakınılmalı ve bitkiler yağmurun etkisinden korunmalıdır. Hastalık belirtisi görülen yapraklar uzaklaştırılmalı. Yucca’ daki bu hastalığı kontrol etmek için etkili bir fungisit yoktur.
CYTOSPORINA VEYA GRİ YAPRAK LEKESİ
Etmen: Cytosporina sp.
Belirtiler: Yucca aloifolia’ nın gri yaprak lekesi derinlemesine tanımlanamamıştır. Belirtiler baskın olarak gri renk, kahverengi yüzeyli kenar ve yüzeysel necrosis’ leri içermektedir. Lezyonlar sık sık 7.5 cm’ ye ulaşır, açık ve koyu dokulu halkalara sahiptir ve en çok yaşlı yapraklarda yaygındır. Lekeler de piknidiumlar meydana gelir.
Mücadele: Yucca’ lar da Cytosporina yaprak lekesini kontrol etmek için haftalık uygulamalarda chlorothalonil, zineb veya mancozeb’e yer verilmesi hastalığın kontrolünü mümkün kılar.
FUSARIUM GÖVDE ÇÜRÜKLÜĞÜ
Etmen: Fusarium spp.
Belirtiler: Köklü yucca çeliklerinin en yaygın hastalıklarından bir tanesi Fusarium spp.’in neden olduğu gövde çürüklüğü hastalığıdır. Gövde sonlarında yumuşak çürüklük gelişir ve yapraklar tahrip olur. Patojen genellikle hastalıklı dokuda iki tip üreme yapısı oluşturur: parlak kırmızı perithecia, bu yuvarlaktır ve nispeten çıplak gözle görmek kolaydır, diğeri ise aşı boyası rengindeki tozumsu conidia yığınlarıdır.
Mücadele: Sadece patojensiz kesmeler, yeni veya sterilize edilmiş kaplar ve yetiştirme ortamları kullanılmalı ve bitkiler yüksek yerlerde yetiştirilmeli. Yucca’ daki Fusarium gövde çürüklüğünü kontrol edebilmek için hiçbir fungisit yeterli görülmemiştir.
GÜNEY YANIKLIĞI
Etmen: Sclerotium rolfsii
Belirtiler: Sclerotium rolfsii bitkinin her yerine saldırır fakat çoğunlukla saplarda bulunur. Beyaz oldukça kaba myselia yelpaze şeklinde gelişir ve toprak yüzeyinde ve gövdede görülebilir. Yuvarlak sclerotia bitkinin hemen hemen her yerinde veya toprak yüzeyinde oluşur. Başlangıçta beyaz ve yaklaşık hardal tohumu büyüklüğündeki sclerotia geliştikçe, ten rengine döner ve sonunda koyu kahverengi olur ve sertleşir.
Mücadele: Bu hastalıktan kültürel mücadele yöntemleriyle korunulmasına rağmen, büyük yapraklı bitkilerin üretiminde kayıplara yol açmaya devam etmektedir. Güney yanıklığının kimyasal kontrolü süs bitkisi olmayan bitkilerde denendiği gibi birçok yapraklı bitkiler üzerinde de araştırılmıştır. PCNB çoğu yapraklı bitki üzerinde güney yanıklığının en etkili kontrol eden bir fungisittir. Bu fungisitin bazı yapraklı bitkilere uygulanması büyümeyi yavaşlatabilir ve kullanımı 12 ayda bir defayla sınırlıdır.
Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?
Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !
Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁