Spathiphyllum nasıl bir bitkidir ?
Bazen Huzur zambağı ya da Barış Çiçeği de denilen spathiphyllum, çok yıllık bir tropikal bitkidir. Spathiphyllum’lar yemek bahçelerinden başlayarak, ofis binalarında ve alışveriş merkezlerinde kocaman büyük türlere kadar çok çeşitli ebatlarda yetiştirilmektedir. Bu bitkiler, doku kültürlü bitkilerden ve tohumlardan ve 1500 ile 2500 ft-c ışık şiddetinde yetiştirilmektedir. İyi bir gelişme 18 ile 32 0C arasındaki sıcaklıkta gerçekleşir. Spathiphyllum’ lar çok iyi bir ev bitkisidir çünkü 75 ile100 ft-c arasındaki ışık şiddetine toleranslıdır. Diğer bitkilerle karşılaştırıldığında bu bitkide daha az hastalık görülür. En önemli hastalıklar fungal kaynaklı olanlardır. Bu bitkiye Türkiye’de yelken çiçeği veya barış çiçeği denmektedir.
Spathiphyllum fungal hastalıkları
Yaprak Sarılığı Belirtisi:
Sararan yapraklar ne yazık ki, bu sorun oldukça zor çözülebilir çünkü birden fazla nedeni olabilir. Ancak, bitkinize verdiğiniz bakım düzeyini göz önünde bulundurarak ve sorunun daha olası olan nedenini belirleyerek, bu sorunu kısa sürede çözebilirsiniz.
Birçok iç mekan bitkisi sorununda olduğu gibi, bu genellikle aşırı sulama nedeniyle ortaya çıkar. Barış Çiçeği nemli toprakları tercih eder, ancak toprağın çok ıslak ya da su içinde kalmaması gerekir. Aksi takdirde, kökler yumuşamaya başlar ve artık su veya besin maddesi ememez hale gelir. Yapraklar birer birer sararır ve eğer sorun çözülmezse bu durum tüm bitkiyi etkisi altına alır.
Durumu daha kafa karıştırıcı hale getiren bir diğer etken ise, yetersiz sulamanın da yaprakların sararmasına neden olabilmesidir. Ancak bu genellikle sararmanın yanında yaprak uçlarının kahverengiye dönmesiyle birlikte görülür. Bunun yanı sıra, yakın zamanda yapılan saksı değişimi, soğuk hava akımları ve aşırı gübreleme de yaprakların tamamen sararmasına yol açabilir.
Endişelenmenize gerek olmayan bir neden ise bitkinin yaşıdır. Zamanla bazı yapraklar sararır ve bitkiden dökülür. Bu durum sadece bir veya iki yaprakla ya da en eski yapraklarla sınırlıysa, müdahale etmenize gerek yoktur.
Çözüm: Sararma nedeniniz varsa toprağın su durumunu mutlaka kontrol edin ve dengeli bir sulama yapmayı gayret edin. Drenaj deliklerinin mutlaka kontrol ediniz.
Yapraklarda Sarı Lekelenmeler Belirtisi:
Renk değişikliği, yapraklarda klorofil eksikliğinden kaynaklanır ve bu durum bir besin eksikliğinin işaretidir. Dengeli bir sıvı gübre ile, gerekli mikro besinleri içeren bir gübreleme bu sorunu çözmelidir.
Diğer bir neden ise; bir zararlı böcek problemi işaret edebilir. Unlu bitler veya thrips gibi özsuyu emen zararlılar, kondukları yerlerde sarı lekeler bırakabilir. Zararlıları tespit etmek için yaprakların alt tarafına bakın ve onları neem yağı ile temizleyerek uzaklaştırabilirsiniz.
Yapraklarda Kahverengi Lekelenmeler Belirtisi:
Kahverengi Yaprak Uçları Belirtisi:
Daha az yaygın olmakla birlikte, nem eksikliği de bu soruna neden olabilir. Bu tropikal ev bitkileri yüksek nemi sever ve en az %40 nem oranı gerektirir. Bu nedenle, onları nemli bir alanda, örneğin bir banyoda tutmayı düşünebilirsiniz.
Evinizdeki hava aşırı kuruysa, yaprak uçları kahverengiye dönmeye devam eder ve koşullar iyileştirilene kadar bu sorun sürer. Sorunun yayılmasını durdurmak için bitkiyi çakıl ve su dolu bir tepsinin üzerine yerleştirin veya bir nemlendirici kullanın.
Siyah Yaprak Belirtisi:
Siyah yapraklar, çoğu Barış Çiçeği sahibinin alışık olduğu kahverengi ve kuru yapraklardan daha endişe vericidir. Bu renk değişikliği genellikle zararlılar, hastalıklar veya aşırı gübreleme gibi ciddi bir soruna işaret eder. Genel itibariyle Phytophthora parasitica etmeni neden olmaktadır.
Barış Çiçekleri, bazı mantar ve bakteri hastalıklarına karşı duyarlıdır. Bu hastalıkların birçoğu, özellikle yaprak yanıklığı durumunda, yapraklarda siyah lekeler oluşmasına neden olabilir. Sorun hemen çözülmezse, bu lekeler büyüyerek tüm bitkiyi enfekte edebilir. Enfekte olan bitkileri karantinaya alın ve yeni lekeler oluşmayana kadar sorunlu bölgeleri budayın.
Zararlı böcek hasarı da yapraklarda siyah lekeler oluşmasına yol açabilir. Bu lekeler genellikle daha küçük ve yuvarlaktır. Yine, çözüm olarak etkilenen yaprakları budayın, bitkiyi karantinaya alın ve düzenli aralıklarla neem yağı uygulayın. Tüm zararlılar ortadan kalkana kadar işlemi tekrarlayın.
Aşırı gübre kullanımı da siyah yaprakların başka bir nedenidir. Çoğu iç mekan bahçıvanı, büyüme sorunlarını çözmek veya bitkilerini daha sağlıklı hale getirmek amacıyla gübre kullanır. Ancak, gereken miktardan fazla gübre kullanmak genellikle tam tersi bir etkiye sahiptir. Toprakta biriken tuzlar, kökleri ve yaprakları yakarak siyah lekelere neden olur. Gübreyi yalnızca gerektiğinde ve paket üzerindeki talimatlara uygun şekilde kullanın. Aşırı gübreleme yaptıysanız, toprağı temiz suyla durulayarak tuzları uzaklaştırın ve bitkinin toparlanmasına izin vermek için birkaç ay gübre kullanmayın.
Solmuş Yaprak Belirtisi:
Bunun zıttı bir sorun da solmaya neden olabilir. Aşırı sulama sonrası kök çürümesi yaşayan bitkiler de kökler nemi emmeyi durdurduğundan solmaya başlar. Bu sorunun olası olup olmadığını belirlemek için topraktaki nem seviyelerini değerlendirebilirsiniz.
Neyse ki, sorunu erken fark ederseniz, tersine çevrilebilir. Kök çürümesi ile karşılaşırsanız, hemen saksıyı değiştirin ve sorunun yayılmasını durdurmak için tüm hasarlı kökleri kesin.
Yapraklarda Kıvrılma Belirtisi:
Su eksikliği nedeniyle oluşan bir diğer sorun ise yaprakların kıvrılmasıdır; bu, hücrelerde nem eksikliği olduğunda meydana gelir. Hücreler bitkiyi artık destekleyemediği için yapraklar sarkar ve farklı yönlere kıvrılarak şekillerini değiştirir. Toprağı alt taraftan sulayarak tamamen doygun hale getirdiğinizde yapraklar normale dönecektir.
Güneş ışığına maruz kalma da yaprakların kıvrılmasına neden olabilir. Barış Zambakları doğrudan güneş ışığına dayanamaz, bu nedenle aşırı maruz kalmaya karşı, nemi korumak ve kendilerini korumak amacıyla içeriye doğru kıvrılarak tepki verirler.
Eğer bitkinizin yaprakları kıvrılıyorsa, onu sert güneş ışığından uzaklaştırarak parlak dolaylı ışık alan bir alana taşıyın. Eğer bazı yapraklar yanmışsa, yeni ve sağlıklı bir büyümeyi teşvik etmek için onları budayın.
Taze Sürgünlerin Azlığı:
Eğer büyüme sezonu sırasında uzun bir süredir yeni bir yaprak görmediyseniz, bakım ve koşulları gözden geçirme zamanı gelmiştir. En olası sorun, yetersiz güneş ışığıdır, ancak gübre eksikliği ve yetersiz sulama da aynı soruna yol açabilir. En olası problemi tespit edin, koşulları değiştirin ve bitki birkaç hafta içinde yeni büyüme göstermeye başlamalıdır.
Çiçek Eksikliği:
Neyse ki, birkaç hızlı çözümle bu klasik spadiks çiçeklerini ve etraflarındaki beyaz modifiye olmuş yaprakları kısa sürede görebilirsiniz.
İlk olarak, güneş ışığı seviyelerini değerlendirin. Bu bitkiler, düşük ışık koşulları için en iyi olanlardan biridir, bu yüzden birçok kişi onları neredeyse hiç güneş ışığı almayan karanlık köşelere yerleştirir. Kısa sürelerle böyle hayatta kalabilseler de, çiçek açmak için yeterli enerjiye sahip olamayacaklardır. Daha fazla çiçek almak istiyorsanız, onları parlak dolaylı ışığa yerleştirin.
Eğer güneş ışığı sorunu değilse, diğer koşulları gözden geçirin ve bu koşullardan hangisinin bitkilerin doğal yaşam alanlarından en uzak olduğunu belirleyin. Stres, su eksikliği, besin eksikliği veya soğuk sıcaklıklar da bitkinizin çiçek açmamasına neden olabilir.
Yeşil Çiçek Belirtisi:
Bu yaygın sorunun birkaç nedeni vardır, bunlardan ilki aşırı gübrelemedir. Ne yazık ki, toprağa fazla gübreyi yıkamak, çiçeklerin tekrar beyaz olmasını sağlamaz, ancak yeni çiçeklerin renk değiştirmesini engeller.
Aşırı güneş ışığı da renk değişikliğine yol açabilir. Teknik olarak yaprak olan çiçeğin beyaz kısımları, ışık yoğun olduğunda fotosentez yapar, bu da klorofilin ortaya çıkmasıyla renklerinin değişmesine neden olur. Bitkilerinizi evinizde daha gölgeli bir yere taşırsanız, yeni çiçekler sevdikleri parlak beyaz renklerini koruyacaktır.
Çiçeklerin Kahverengileşmesi:
Çiçeklerin yaşam süresi bitmeden önce kahverengiye dönmesinin diğer potansiyel nedenleri arasında soğuk rüzgarlar, aşırı güneş ışığı veya su eksikliği olabilir. Ancak bu sorunlar daha az yaygındır ve genellikle yaşlanma belirtisidir.
Büyüme Geriliği:
Barış Zambakları sınırlı alanlarda yaşamaktan rahatsız olmaz, ancak sorun devam ederse, bitki yeni bir alan ve taze toprak verilene kadar büyümeyi durdurur. İki beden daha büyük bir saksıya nakledildiğinde, büyüme normale dönecektir.
Besin veya güneş ışığı eksikliği de büyümenin yavaşlamasına veya kısıtlanmasına neden olabilir. Topraktaki besin kaybını engellemek için büyüme sezonu boyunca her iki ayda bir dengeli sıvı gübre uygulayın. Eğer güneş ışığı sorunuysa, bitkiyi doğrudan güneş ışığından kaçınarak, orta derecede parlak dolaylı ışık alan bir alana taşıyın.
Yumuşak sap belirtisi:
Yapraklarda külleme:
Küf genellikle aşırı nemli toprak koşullarından kaynaklanır, bu da aşırı sulama veya yetersiz drenaj nedeniyle olabilir. Ayrıca hava sirkülasyonunun eksikliği veya toprak yüzeyinde bitki kalıntılarının çürümesi de küf oluşumuna neden olabilir.
Sorunlu toprak katmanını çıkarın, sağlıklı toprakla değiştirin ve gelecekteki büyümeyi engellemek için bir fungisit ile spreyleyin. Ayrıca, yeni büyümeyi engellemek için sorunun kaynağını tespit edin.
Sonuç:
Barış Zambakları, genellikle sorun çıkarmayan bitkilerdir. Ancak, en iyi bakımla bile 15 farklı Barış Zambağı sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Sorunu sadece çözmekle kalmayın, aynı zamanda tekrar meydana gelmemesi için önlem alın. Burada okuduğunuz çoğu sorunu düzelttikten sonra, bitkiniz iyileşme yolunda olmalıdır. Unutmayın, bitkiler söz konusu olduğunda, tedaviden daha önemli olan her zaman önlem almaktır!