Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı Hastalığı (Taphrina deformans)
Türkçe ismi: Şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığı
Uluslararası yaygın isimleri:
English: leaf blister of peach , leaf curl of peach
French: cloque de l’amandier , cloque du pêcher French
German: Kräuselkrankheit: Pfirsich
Spanish: abolladura del melocotonero , arrufat del melocotonero Spanish, lepra del melocotonero Spanish, verrucosis del durazno Spanish
Bilimsel ismi: Taphrina deformans (Syn: Exoascus deformans)
Taksonomisi:
Kingdom: Fungi
Phylum: Ascomycota
Subphylum: Taphrinomycotina
Class: Taphrinomycetes
Order: Taphrinales
Family: Taphrinaceae
Genus: Taphrina
Species: Taphrina deformans
Nasıl bir hastalıktır ?
Hastalık Türkiye de yaprak kıvırcıklığı, et lekesi ve klok olarak isimlendirilir. Fungus yıllık organlarda, genellikle yapraklarda zararlıdır. Çiçeklerde, meyvelerde ve genç dokularda zararı da önemlidir. İlkbaharda meydana gelen ilk yapraklar infeksiyondan sonra kalınlaşır, üst kısımları şişer ve kıvırcıklaşır. Yaprak kenarlarının alta doğru kıvrılmasıyla yaprakların alt yüzeyi iç bükeyleşir. Tüm yaprak yüzeyi bu simtomları gösterir. Bulaşma geç olursa yaprak ayasının sadece bir kısmı hastalanır. Hastalıklı yapraklar kırmızımsı ve açık pembe renge dönüşür. Klorofil kaybolur, zamanla kırmızımsı sarı veya gri-sarı renk alır. Daha sonra yaprak kahverengileşir ve düşer. Kuru havalarda yaprak dökümü hızlıdır. Genellikle Haziran ve Temmuz aylarında ağaç çıplak bir görünümdedir. Yaprakların dökülmesinden sonra bitki yeni yapraklar oluşturur. Fakat sonradan oluşan yapraklar zayıf ve yetersizdir. Bu durum gelecek yıl teşekkül edecek meyve gözlerinin meydana gelişini ya tamamen durdurur veya kısmen azaltır.
Şiddetli infeksiyonlarda infekte olan dalcıklar şişer. Dal kalınlaşması, hasta bölgelerde sarı veya koyu kırmızı renkte kabarcıklar şeklinde olur. İnfeksiyon gözlerin uyanması sırasında olursa dal normal gelişmeden geri kalır. Boğumlar arası kısalır. Bunlardan kloklu yaprak buketleri oluşur. Enfekte olan çiçek ve meyveler ise erken dökülür. Bulaşık meyveler sarı ve kırmızı renkte parlak, siğilli kabarcık yapıdadır. Bazı durumlarda meyvelerin çatladığı ve çekirdek evine kadar yayıldığı görülür.
Fungus bademde de şiddetli zararlıdır. Kayısı dayanıklıdır. Şeftali varyetelerinin dayanıklılığı faklıdır. Genellikle çekirdekten yetişenler ticari çeşitlere karşı daha duyarlıdır.
iki önemli ana konukçusu vardır !
Fungusun özellikleri nelerdir ?
Fungusun vejetatif ve askojen miselleri birbirinde farklıdır. Vejetatif miseller kısa, düzensiz, çok kıvrımlı ve parankima hücreleri arasındadır. Askojen miseller iyi vejetatif iki miselin birleşerek oluşturdukları hymenial tabakadır. Epidermis ve kutikula arasında gelişirler. Zamanla tüm kutikula altını kaplar. Yaşlı hymeniumlar önce bölünmeye sonra her bölüm gelişmeye başlar. Gelişen hücreler ascusları oluşturur. Ascuslar bir bölme ile ana hücreden ayrılır. Ascuslar 8 adet yuvarlak ascospor meydan getirir. Çok sayıdaki ascus yaprak kutikulasını yırtar. Yaprak yüzeyinin tümü ascuslarla kaplı olduğundan tozlu bir görünüştedir. Ascusların ucundaki açıklıktan sporlar doğaya yayılır. Ascosporlar tomurcuklanarak çimlenir. Bu tomurcuklar ascospor uçuşundan önce veya sonra olabilir. Ascospor tomurcuklarında mayalarda olduğu gibi direk konidilier meydana gelir. Ascospor tamamen boşalana kadar konidiler oluşur. Çimlenen konidiler yeni vejetatif miseller oluşturur. Ağaç yüzeyi ve tomurcuklar, konidiler ve çimlenmiş konidilerle kaplıdır.
Konidiler doğa koşullarında bir veya daha uzun yıllar canlı kalabilirler (Laboratuvar koşullarında 7 yıl canlı kalabilmektedir). Duran gözlerin ertesi yıl yeşermesinden sonra uygun sıcaklıkta konidiler bu yaprakları infekte eder.
Taphrina deformans etmenin hayat dönemi aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi oluşur.
Hayat Devri:
Bir dal üzerinde kışlayan ascosporlar erken ilkbaharda yaprak tomurcukları açılmadan önce çimlenir ve blastospor olarak çoğalır. Ayrıca enfeksiyon meydana getiren veya sonbahara doğru, sağlam bir dış duvar oluşturduktan sonra bir dal üzerinde kışlayan haploid konidiler meydan gelir. Rüzgar yardımıyla yayıldıktan sonra yeterli nemde konidiler ve blastospor çekirdek bölünmesine göre bir çim borusu ile çimlenirler ve açılmış genç yaprakları enfekte eder. İnterselüler misel yardımıyla yaprak deformasyonu hızlanır. Sulu kutikula içinde gelişen misel askogen hücreleri oluşturur ve onun içinde de karyogami medya gelir. Bunu mitoz bölünme izler.
Bu bölümden bir bazal sap hücresi ve terminal ascus ana hücreleri doğar. Bunu içinde de bir reduksiyon meydana gelir ve 8 ascosporlu bir ascus gelişir.
Ascus oluşumunun basıncı altında kutikula yırtılır ve ascuslar yaprak üst düzeyinde serbest kalırlar. Ascospor oluşumu ascus içinde maya şeklindeki tomurcuklanma ile başlayabilir. Kışlamak için ascosporlar genellikle dallara gider.
Düşük orantılı nem, çok az yağış, ilkbaharda havaların erken ısınması fungus için uygun olmayan ortamlardır. Dünyada şeftali yetiştirilen pek az yerde bu koşullar oluştuğundan fungus tüm yetiştirme alanlarında zararlıdır.
Hastalıkla Mücadele:
Gözler patlamadan 2-3 hafta önce %1-1,5’luk bordo bulamacı veya %0,4 oranında bakırlı preparatlar ile yapılan tek ilaçlama %91-98 başarı sağlar. (başarının nedeni fungusun askokarp oluşturmamasıdır). Ancak hastalığın şiddetli görüldüğü yerlerde ilkbaharda çiçek dökümünden sonra kükürtlü ve organik preparatlarla ikinci bir ilaçlama daha yapılır. Hastalığın kontrolü için iki ilaçlamanın yeterli olmadığı zamanlarda sonbaharda yapraklar döküldükten sonra %2’lik bordo bulamacı veya %0,2’lik bakırlı preparatlarla üçüncü bir ilaçlama daha yapılır. İlaçlamadan önce hastalıktan kuruyan dallar kesilmelidir.
[/mk_blockquote]Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?
Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !
Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁
Evet, bir saatten fazladır bilgisayar önünde oturup doğal şekilde zararlılarla mücadele etmenin yolları hakkında bir yazı, bir haber araştırıyorum, nafile, hep kimyasal, hep kimyasal… Nedir bu cehalet, nasıl bu kadar bilinçsiz olur bir tarım ülkesinin insanları ? Halen umudumu yitirmedim… araştırmaya devam !
Merhabalar,
1 saatte bilgisayar başında organik mücadele bulursanız bizede söyleyin 13 yıldır laboratuvar çalışmalarında biz bile nadir mücadele buluyoruz. Farkındaysanız en iyi mücadele biçimini sunuyoruz sitenin amacı zaten kimyasala alternatif mücadele sunmak ama olmayanı ne yapmak gerekir ? Burada organik fungisit yöntemi sunmadım size göztaşı + kireç karışımı olan doğal bir şey sunmaya çalıştım ilaç bayine gidip 50 tl şu kimyasalı alın demiyoruz. En zararsız yöntemi sunmaya gayret ediyoruz. Eğer bu siteyi de cehalet ile değerlendiriyorsanız yanlış düşündüğünüzü söylemek isterim. Eleştirilere açığız ama bu şekilde eleştiriye de kabul etmek mümkün değil ! Alternatif bir mücadele biliyorsanız söyleyin hemen ekleyelim ya da yardımımıza ihtiyacınız varsa sorun 7/24 yardımcı olurduk. Yapıcı olmakta fayda var ! Biz bu siteyi hiç bir kâr güdmeden bir çok masrafla ayakta tutmaya çalışıyoruz. Saygılarımla.
İki ağacım olduğu için önceden ilaç atmamıştım ama şu anda çok kötü olmuş bu dönemde ne yapmalıyım teşekkürler
Öncelikle emeklerinize sağlık,
Şeftali kıvırcığı için , önerilerinizi amatörce nereden temin edebilir ve ne oranda karışım yapabilirim?
Öneri ve bilgilendirme için için şimdiden teşekkürler,
SAMİ
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederiz Sami Bey,
Şunu belirtmek isterim ki eğer ilaçlamayı bu yıl için söylüyorsanız biraz geç kaldığınızı belirtmek isterim. ancak organik fungisitler ilaçlama yapabilirsiniz oda açıkcası pek işe yaramaz. Öbür seneye bir ilaçlama düşünüyorsanız yardımcı oluruz.
Saygılarımla.
Tekrar merhaba , umarım gecen zamanda herşey yolundadır.
Şeftali kıvırcığı için bu zamanda birşey yapabilirmiyim? ve geçen zaman da ilave olarak devrilmiş bir zeytin ağacımı tekrar yerine dik hale getirdim ağaç canlı fakat bir türlü gelişip dallanıp yapraklanmıyor … bunun için de bir öneriniz olursa sevinirim.
Sağlıklı Günler Dileklerimle,
SAMİ
Admin merhaba klok mücadelemızı agaclar yapraklarini doktukten sonra orgalin-f ile organik bakır içerikli kaolin kili uygulamamızla hiçbir kimyasal ilaç kullanmadan yapmaktayız demostasyon tarlamiz mevcut erkencil bir şeftali tarlası iletişim kurmak isteyenlere yardımcı olmak isterim. Tüm üreticilere kolaylıklar dilerim.
Kardeşim iletişim nosu atarmısın senden bilgi almak isterim bendede şeftali var yaprak kıvırcık lığını gideremiyoruz
Merhaba; Adaga Gıda ve dan san aş olarak türkiyede ilk ve tek kitosan üreticisiyiz.kitosan çoğunlukla medikal boyutta kullanılan bir hammaddedir. yapmış olduğumuz ar-ge çalışmalarımız sonucunda kitosandan iki adet özel ürün yaptık bunlardan birsi Adaga nanocop (kitosanlı bakır) bir diğeri Adaga nanowet (kıtosanın sıvı formu)Adaga Nanocop un kitosandan gelen anti bakteriye anti fungal anti mikrobiyal özellikleri vardır.Bununla birlikte Adaga Nanocop la virus bakteri mantari hastalıklar ve fungal hastalıkları yuzde yuze varan oranda düzeltebiliyoruz. Burada ki sorun olan Glock hastalığı belkıde en kolay düzelttiğimiz hastalıklardan biridir. buradan fotograf paylasma imkanı olmadığı için paylasamıyorum ancak dileyen ve bu sıkıntıda olan arkadaşlarla görüşmeyı arzu ederiz.
Merhabalar Osman Bey,
Öncelikle değerli yanıtlarınız için teşekkürlerimizi sunarız. Eğer dediğiniz gibi ürünleriniz yarıyorsa memnun edici gerçekten. Şöyle yapalım entofito@entofito.com mail adresinden Bu dediğiniz ürünlerin fotoğrafları ve diğer hastalığın öncesi/sonrası gibi fotoğrafları gönderin Bu konuda bir yazı hazırlayıp sitede yayınlayalım. üreticilerimize de bilgilendirmiş olalım, hem de çevreye organik çözümler sunalım tabi size de uygunsa…
Saygılarımla.
Osman Bey ben sizin bu yaptığınız ilacı kullanmak istiyorum nasıl ulaşabilirim size ilgin19@gmail.çom tel verirseniz sizi araya bilirim
Osman Bey’in bahsettiği ürün http://www.adagatarim.com sitesinde inceleyebilirsiniz.
Merhabalar ismim fatih 🍑 şeftali ağaçlarında yaprak kıvırcıklığı var eriklrrimizde ballık var bunları engelleyemiyorum fkorkmaz09@gmail.com dan bize ürünle ilgili bilgi fotoğraf veya işe yarıyor da vidyo göndere bilirmisiniz teşekkürler
Merhaba. Yeni aldığımız meyve bahçesinde şeftali ağaçları bu yaprak kıvırcığı hastalığı olmuş. Hiç meyve de yok şu an. Hatta bahçedeki armut ve diğer meyve ağaçların in yaprakları da böcekler tarafından yenmiş. Ağaçların gövdelerine kireç sürdük. Bahçeye arı kovanı koymayı düşündüğüm için organik bir ilaç ya da doğal bir çözüm arıyorum. Ne önerirsiniz? Bu kıvırcık yaprakları tek tek koparmak faydalı olur mu? Kimyasal ilaçları son çare olarak düşünüyorum. Hiç anlamadığım bu konuda yardıma ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler
Vermiş olduğunuz mail adresine arkadaşlar size en kısa zamanda geri dönüş yapacaklardır. İlginize teşekkür ederiz.
şeftali ağaçlarım çiçekte veyaprak kıvırcıklığı var çiçekteyken bordo bulamacı veya kaliforniya bulamacı atsam ne olur
Merhabalar iki yıl önce aldığım fidanlar da bu hastalık bu sene hasıl oldu ve hatta diğer meyve ağaçlarına da sirayet etti şuan birşey yapabilirmiyim şimdi olmazsa ne zaman ve nasıl müdahale etmeliyim bordo bulamacı dediğiniz şey ne dir faydası olurmu
Sonbaharda %3’LÜK İlkbaharda başka bakırlı bir ilaç ve ilk çiçeklenmede POMARSOL FORTE mantar ilacı atmama rağmen ilk çıkan yapraklarda kıvırcıklık hastakığı tesbit ettim.Bu sene için yapabileceğim birşey var mı?YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Arkadaslar dogal olani soyliyim kirmizi hastalikli yapraklari koprtiyorsunuz olay bitiyo ben oyle yaptim her gordugumu koprttim
minik iki şeftali ağacında da var, araları yaklaşık üç metre, biri çok daha kötü durumda çok sayıda çiçek açtı ve meyve yaptı ancak meyveler gelişmiyor. bugün hastalıklı yaprakları kopardım çok az yaprak kaldı umarım ağaç kurumaz. şimdilik yapabilecek (organik) bir şey yok sanırım, seneye bakırlı çözelti veya önceki mesajlarda adı geçen organik ilacı kullanmayı düşünüyorum
seftali yaprak kivircikligi hastaligi. tedavisi icin bordo bulamaci ve bakirli preporotolar onermissiniz
nerden nasil bulabilirim, kullanimi hakinda biraz bilgi verebilirmisiniz.
yardimlariniz icin tessekkurederim
ergun ataselim
Merhabalar ismim fatih 🍑 şeftali ağaçlarında yaprak kıvırcıklığı var eriklrrimizde ballık var bunları engelleyemiyorum fkorkmaz09@gmail.com dan bize ürünle ilgili bilgi fotoğraf veya işe yarıyor da vidyo göndere bilirmisiniz teşekkürler
Bahçemdeki iki agacim bu durumda. Geçen sonbahar diktik. Üç yaşındalar. Bahçemde ilk çiçeklenen onlar oldu ve oldukça sağlıklı idiler. Ama bir ayda tamamen bütün yaprakları kivrildi. Nasıl tedavi edilir ? Bahçemdeki diğer ağaçlara geçer mi