AnasayfaFitopatolojiFUNGAL HASTALIKLARSüs Bitkileri

Saintpaulia ( Afrika Menekşesi ) Fungal Hastalıkları

SAINTPAULIA ( Afrika Menekşesi )

Afrika menekşeleri genellikle ev içinde yetiştirilen aynı şartlar altındaki yapraklı bitkilerin üreticileri tarafından yetiştirilir. İyi bir gelişme ve sürekli çiçeklenme için 1000 ft-c ışık şiddeti gerekir ve en az 21 derece sıcaklık tavsiye edilmektedir. Bitkiler yapraklarıyla aynı sıcaklıktaki sularla sulanmalıdır çünkü sıcak yapraklara soğuk su uygulamaları beyaz lekelere neden olur. Afrika menekşelerinde yaprakları, çiçekleri, gövdeleri ve kökleri etkileyen çoğu viral, bakteriyel ve fungal hastalık görülür.

FUNGAL HASTALIKLAR

BOTRYTİS YANIKLIĞI

Etmen: Botrytis cinerea

Belirtiler: Lezyonlar genellikle saksı toprağının yüzeyine yakın ve saksı kenarına temas halindeki yaprakların alt yüzeyinde görülür. Küçük, sulu lekeler hızlıca genişler ve petiolle beraber yaprağın çöküşüne neden olur. Yaprak veya çiçek dokusu üzerindeki sporlaşma, tozlu grileşmiş kahverengi conidia yoğunluğu tarafından karakterize edilir.

Mücadele: Alçak ışık, yüksek nem, kötü hava sirkülasyonundan ve soğuk geceli ılık günlerin oluştuğu durumlardan kaçınılmalıdır. Vinclozolin gibi fungisitler etkin olarak Botrytis yanıklıklarını kontrol eder. Iprodione, Botrytis yanıklıklarına karşı etkili olsa da, bodurlaşmaya ve bazı Afrika menekşesi üzerindeki klorosizlere sebep olabilir.

CORYNESPORA YAPRAK LEKESİ

Etmen: Corynespora cassiicola

Belirtiler: Lezyonlar küçük, çökük ve parlak kahverenginde gelişirler. Bu alanların çapları 2.5 cm’ ye kadar genişler ve zamanla koyulaşırlar. Bu hastalık Ficus benjamina’ nın bazı Nematanthus ve Columnea spp. ve Aeschynanthus pulcher ‘ in çeşitlerinde olduğu gibi diğer gesneriadlarda bulunur.

Mücadele: Botrytis yanıklığında bahsedilen kültürel kontrollerin aynısı kullanılmalıdır. Kimyasal kontrol denemelerinde mancozeb ve chlorothalonil hastalığın kontrolünde önemli etki sağlamıştır.

PHYTOPHTHORA GÖVDE VE KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ

Etmen: Phytophthora parasitica

Belirtiler: Phytophthora gövde ve kök çürüklüğü belirtileri Erwinia chrysanthemi’ nin sebep olduğu bakteriyel lekelere görünüş olarak benzer. (Kök enfeksiyonu çürük, sulu kök sistemi olarak karakterize edilir. Enfekteli petioller ve yapraklar yağlı siyaha yakın kahverengidir.) İki patojenli karışık enfeksiyonlar bazen ortaya çıkar. Patojen kültürü her iki hastalığa kontrol geliştirmek için öncelikle gereklidir.

Mücadele: Su ile yakın temas halinde olan kökler Phytophthora parasitica’nın saldırısına daha çok maruz kaldığı için fazla sulamadan kaçınılmalı. Patojenden ari temiz toprak ve bitki materyali kullanılmalı. Hastalığa karşı dayanıklı çeşitler tercih edilmeli. Afrika menekşesinin Phytophthora gövde ve kök çürüklüğü için Etridiazole, metalaxyl ve propamocarb gibi etkili maddeli fungisitler kullanılabilir. Bu fungisitlerin uygulaması direkt saksı toprağına yapılmalıdır.

PYTHİUM VE RHİZOCTONİA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ

Etmen: Pythium spp. ve Rhizoctonia solani

Belirtiler: Yapraklar solar, sarı veya solgun yeşile döner ve en sonunda ölür. Enfeksiyona yakalanan bitkiler çoğunlukla bodur kalır. Bu tip bitkilerin kökleri muayene edildiğinde onların çürüdüğü görülür. Başlangıçtaki kök enfeksiyonları küçük, sulu, gri veya kahverengi alanlar olarak görülür.

Mücadele: Pythium gibi toprak kaynaklı patojenler için en iyi mücadele koruyucu uygulamalardır. Temiz ekipman ve yetiştirme ortamı( toprak, torf) kullanılmalı. Bitkiler sırta dikilerek yetiştirilmeli. Yetiştirme ortamı havadar olmalı, su tutan ağır bünyeli, zayıf drenajlı ortamlarda üretim yapılmamalı. Ağır bünyeli ortamlarda enfekte olmuş bitkiler için düzenli fungisit uygulaması bile bu hastalığı kontrol etmez.  Phytophthora gövde ve kök çürüklüğü için tavsiye edilen fungisitler bu hastalığın mücadelesi içinde önerilebilir.

KÜLLEME

Etmen: Oidium sp.

Belirtiler: Lezyonlar çiçeklerde, petiollerde ve yapraklarda görülür. Tozlu, beyaz tabaka tek lezyon olarak 1 cm’ lik yuvarlak alanlar oluşturabilir veya yaprağı tamamen kaplayabilir.

Mücadele: Çeşitler külleme hastalığına hassaslık bakımından farklılık gösterirler. Afrika menekşesindeki külleme hastalığını kontrolde Triadimefon etkilidir.

FİZYOLOJİK HASTALIKLAR

SOĞUK SU ZARARI

Etmen: Su sıcaklığındaki aşırılıklar

Belirtiler: Yaprak üzerinde beyaz, açık sarı, soluk yeşil yuvarlak lekeler görülür. Lekeler merkezlerde veya yüzey boyunca görülebilir ve bazen düzensiz, lokma şeklinde ve beyazdırlar.

Kontrol: Yaprak yüzeyinden daha soğuk sular lekelenmeye neden olur ve bu yaralanma en yaygın kış dönemindedir. Tepeden uygulanan suyun sıcaklığının yaklaşık yaprak yüzeyi sıcaklığında olmasından emin olunmalı veya yaprağın ıslanmasını engelleyecek başka bir sistemle bitkiler sulanmalıdır.

ETHYLENE ZARARI

Etmen: Ethylene gazına maruz kalma

Belirtiler: Bitkiler sulu, siyah lekeler yapraklar üzerinde, petiollerde ve hatta çiçek ortasında gelişir. Bu lekeler bazı fungus ve bakterilerin verdiği zarar gibi gözükürler.

Mücadele: Bu belirtiler bitkilerin ethylene maruz kaldığı deniz yolu ile taşıma esnasında görülür. Sebze ve meyveler bu gazı oluşturduğu için Afrika menekşesinin gemilerle nakliyesi bu ürünlerle beraber yapılmamalı. Yüksek nem ve sıcaklık altında depolanan bitkiler ethylen zararını teşvik eder.

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁

Şükrü Kaynaş

Ne zaman fark edebiliriz acaba ? Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele ettiğimizi zannedip, önümüze konulan bir besinin sadece kimyasaldan ibaret kansorejen bir madde olduğunu...

One Comment

  1. Merhabalar öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. Benim de Afrika menekşem var geçen yıl çok güzel bir gelişimi çiçeklenmesi varken yerinin değişmesinden sonra çiçeğin durumu kötüleşmeye başladı botrytis yanıklığı olduğunu düşünüyorum tekrar eski yerine aldım aylardır çiçeğe bakıyorum bir düzelme yok ve bugün aniden bütün yanık yapraklarını kestim doğru mu yaptım bilmiyorum 🙁 Ayrıca çiçeği direk pencere önüne koydum yalnızca sabah güneşi alıyor sık sık pencere açılıyor suyunu da alt tabağından veriyorum nerede yanlış yapıyorum bilmiyorum..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım :(