AnasayfaEndüstri BitkileriFUNGAL HASTALIKLAR

Haşhaşta Mildiyö Hastalığı (Peronospora arborescens)

Haşhaşta Mildiyö Hastalığı

Haşhaş yetiştirilen alanlarda özellikle rutubetli ve yağışlı geçen yıllarda görülen hastalığa Peronospora arborescens isimli fungus neden olur. Hastalık primer enfeksiyon ve sekonder enfeksiyon olmak üzere iki şekilde gelişir. Primer enfeksiyonlar ilkbaharda haşhaş bitkisi henüz genç devrede iken görülür. Bitkilerin yaprakları açık yeşil bir renk alır, alt yapraklarda sarımtırak lekeler belirir, yapraklar kıvrılır, kıvırcıklaşır ve dumura uğrar. Rutubetli koşullarda bu gibi yaprakların alt yüzlerinde gri bir küf tabakası oluşur, bu tabaka hastalık etmeni fungusun çoğalması ve yayılmasını sağlayan organlardır.

Kurak ve sıcak koşullarda hastalıklı yapraklar kuruyarak lekeler oluşturur, gri küf tabakası meydana gelmez. Primer enfeksiyona uğramış bitkiler gelişemez, bodur kalır. Bu tip bitkilere tarlada tek tek bitkiler halinde rastlanır .

Bu bitkilerin yapraklarından sporların uçuşması ile tarladaki diğer bitkilerde de hastalık başlar, bu sekonder enfeksiyondur. Bitkilerin genellikle alt yapraklarında değişik büyüklük ve şekillerde kahverengi lekeler oluşur.

Kapsülün gelişmesinde duraklama olur. Lekeler çiçek saplarında da meydana geldiğinden bu gibi hallerde çiçek sapları kıvrılır ve bükülür.

Hastalık etmeni fungus toprakta kalan hastalıklı bitki artıklarında kışlar. Tohum ve tohuma karışmış olan hastalıklı bitki artıklarıyla da taşınabilir. Hastalık rüzgarla, yağmurlu ve rutubetli zamanlarda yayılır.

Mücadelesi

Kültürel Mücadele

– Hastalık görülen tarlalarda özellikle münavebe yapılmalı

– Tarla temizliği yaparak hastalıklı bitki artıkları uzaklaştırılmalıdır.

– Seyrek ekim yapılmalı ve hasta bitkiler varsa ayıklanmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Haşhaş mildiyösüne karşı bugün için Ülkemizde ruhsatlı bir preparat bulunmamaktadır.

Hastalık hakkında teşhis fotoğrafları aşağıda sergilenmektedir. Fotoğrafların telif hakları mevcuttur. İzinsiz hiç bir yerde kullanılamaz !

 

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁

Şükrü Kaynaş

Ne zaman fark edebiliriz acaba ? Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele ettiğimizi zannedip, önümüze konulan bir besinin sadece kimyasaldan ibaret kansorejen bir madde olduğunu...

Related Articles

2 Comments

  1. Yapmış olduğunu çalışmadan dolayı vermiş bilgi için teşekkür ederim. Bu hastalığın diyer adı Mantar mı ?. Mücadele için hangi ilaçı kullanmamız gerekir şimdiden teşekkürler…

    1. Değerli yorumlarınız için teşekkür ederiz. Evet bu hastalık mantari bir hastalıktır. Bu hastalık için özel ruhsat almış ilaç yoktur ama Tarım bakanlığının geçici olarak sunduğu bir takım ilaçlar vardır. 200 g/l Azoxystrobin + 125 g/l Difenoconazole Etkili maddeli ilaçlar kullanmanız tavsiye edilmiştir.

      Saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım :(