Hububatta Rastık Hastalıkları (Ustilago spp.)

BUĞDAY RASTIĞI (Ustilago nuda)

 Görülme Alanları ve Zararı:

Hastalık tüm dünyada yaygın olmakla birlikte, daha çok yağışlı veya yarı yağışlı iklim özelliklerine sahip bölgelerde görülmekte bunun yanında çiçeklenme döneminde yağışın fazla olduğu yıllarda da yaygınlık kazanmaktadır. Eski zamanlarda en önemli tahıl hastalıklarından biri iken, bugün uygulanan mücadele yöntemleri sayesinde bu özelliğini kaybetmiştir. Yinede bazı yörelerde %20–50 arasında değişen bir yakalanma oranına rastlanmaktadır ve bu da hastalığın her zaman bir potansiyel tehlike oluşturabileceğine işaret etmektedir.

Gelişmekte olan bazı ülkelerde ürün kayıpları %5 civarında iken Avrupa ülkelerinde kısmen dayanıklı çeşitlerin ekimi sayesinde ürün kaybı %1’den de azdır. Ülkemizde her yerde görülmekle birlikte, etmenin istediği nemli koşullara sahip Karadeniz Bölgesinde daha çok rastlanmaktadır.

Buğdayda Açık Rastıktan başka rastık olmadığından Buğday Açık Rastığı yerine kısaca Buğday Rastığı da denmektedir. Arpa Açık Rastığı adı ise değişiklik göstermemektedir.

Simptomları:

 Etmenler ve Konukçuları:

Buğday ve arpa açık rastığı etmeni olarak önce 2 türün mevcut oluğu kabul edilmiş, buğdaydaki tür Ustilago tritici, arpadaki tür ise U. nuda olarak isimlendirilmiştir. Bugün her iki etmen U. nuda olarak adlandırılmaktadır.

Her iki form da rastıklı başaklarda çok sayıda, küremsi, ince dikenli, kahverengi-siyah renkli sporlardır. Ancak bu sporların çimlenme morfolojileri farklıdır.

Ustilago nuda’ nın buğday formu kültür buğdaylarından başka, yer yer çavdarı da yakalar. Triticale hibritlerinde ve diğer Triticum türlerinde duyarlılık söz konusudur.

Arpa formu ise yalnızca Hordeum türlerinde hastalık yapabilir.

Her iki form da çok sayıda fizyolojik ırka sahiptir. Bu ırklara karşı dayanıklılık kendisini değişik şekillerde gösterir;

Bu dayanıklılık şekillerinden başka ‘zahiri dayanıklılık’ denilen ve çiçekleri kapalı durumda iken döllenen çeşitlerde görülen bir dayanıklılık daha vardır. Bu çeşitlerde görülen rastık sporları duyarlı dokulara ulaşamazlar ve infeksiyon oluşmaz.

Bugün dünyada dayanıklılık genine sahip birçok çeşidin kültürü yapılmaktadır ve bu sayede hastalık düşük seviyede tutulabilmektedir. Triticum monococum, T .timopheevi gibi türlerde tam bir dayanıklılık mevcuttur.

 Yaşam Çemberi:

Rastıklı başaklarda oluşan sporlar buğday ve arpanın çiçeklenme döneminde kendilerini örten zarın yırtılmasıyla serbest kalırlar ve rüzgârlarla taşınarak sağlıklı başakların çiçeklerine ulaşırlar. Sporlar çiçekte çimlenerek 4 hücreli monokaryotik bir promiselyum oluştururlar. Birbirleriyle uyuşabilen (+) (-) karakterdeki hücrelerin birleşmesiyle infeksiyon yapma yeteneğine dallanmış bir dikaryotik hif meydana gelir. Bu hif bir appressorium oluşturduktan sonra, önce perikarpı daha sonra skutellumu ve embriyonun kısımlarını işgal eder. Bu olay18–33 gün içinde tamamlanır.

Danenin oluşmasına paralel olarak interselüler miselde dinlenmeye geçer. Bulaşık daneler sağlam olanlara göre daha küçük kalırlar. Rastık sporları inokulasyondan sonra 8 güne kadar çimlenir. Geç kalan infeksiyonlarda başaktaki daneler etmen tarafından daha az işgal edilirler. Sporların çimlenmesi için optimum sıcaklık arpada 18-20°C , buğdayda 20-26°C’dir. Sıcaklık minimum her iki etmen formu için 5°C olup, maksimum arpada 30° C, buğdayda 35-37°C’dir. Çiçeklenme döneminde havanın yağışlı olması etmenin infeksiyon başarısını artırır. Bu nedenle aynı bölgede yağış durumuna göre farklı yaygınlık gösterir. Tohum içinde istirahat halinde bulunan miselin 11 yıla varan süre içinde bile canlılığını korur. Bu daneler dıştan tamamen sağlıklı görünürler. Ancak zamanla çimlenme güçleri azalır.

Tohumluk ekimi ile dane içindeki miselde aktivasyon kazanır, oluşmakta olan bitki dokularına girer. Misel büyüme sırasında bitki organlarına rastgele dağılır. Boğum ve boğum aralarında daha az rastlanır. Çiçeklerde ise daha kalın ve dallanmış miseller oluşur. Bu miseller daha sonra rastık sporlarına dönüşür. Önceleri rastık etmeninin başaklanma dönemine kadar bitkide önemli gelişme bozukluklarına neden olmadığı, bugün hasta bitkide sürme gücünün ve tarlada çıkışın azaldığı, kök hacminin küçüldüğü, kış koşullarına duyarlılığın arttığı bilinmektedir. Bundan başka kardeşlenme zayıflamakta, bitki normal boyunu alamamakta ve başak uzunluğu azalmaktadır. Hastalık çıkışı bitkinin gelişme dönemindeki hava koşullarına bağlıdır.

Fide dönemi;

Fidelerin gelişme döneminde hava sıcaklığı 5°C civarında ise başaklarda rastık oranı azalmaktadır. Bunun nedeni daha çok etmenin sporlanma için yeterli zamanı bulamamasındandır. Bu nedenle Rastık hastalığına yazlık ekimlerde daha çok rastlanır.  Çiçek ve embriyo infeksiyonları hava koşullarından başka çeşidin açık-kapalı çiçeklenmesine ve bitkilerin inokulum yoğunluğundan uzaklığına da bağlıdır. İnfeksiyon ocağından uzaklaşıldıkça, hastalık tehlikesi azalır. Genelde rüzgâr yönüne 150 m rüzgâra aksi yönde 60 m içinde kalan alanlarda görülür. Spor uçuşları genelde 3–4 hafta maksimum 10–12 gün sürer. Embriyonun daneden ayrılması ve içindeki miselin boyanması sayesinde tohumun bulaşık olup olmadığı anlaşılır. Fide döneminde koleoptilin uzaklaştırılmasından sonra yapay infeksiyon ile hastalığı meydana getirmek mümkündür.

Ustilago nuda f. sp tritici hastalığının yaşam çemberi

Mücadelesi:

Kültürel Mücadele:

Fiziksel Mücadele:

Kimyasal Mücadele:

Tohumluk ilaçlaması sistemik fungisitlerin geliştirilmesinden sonra rastık hastalıkları ile savaşımda en etkili yolun uygulaması mümkün olmuştur. Çünkü klasik kimyasallarla tohumluğun içindeki miseli inaktif hale getirmek mümkün değildir. Bugün ülkemizde ve diğer ülkelerde aşağıdaki etkili maddeler arpa ve buğday açık rastığına karşı kullanılmış veya halen kullanılmaktadır. Karışım ilaçlar açık rastıktan başka tohumla taşınan diğer hastalık etmenlerine karşı da etkilidir. Buğdayda yapılacak ilaçlama sürmeyi, arpadaki ilaçlama ise arpa kapalı rastığı ve arpa yarı açık rastığını da önleyebilir.

  • teliospor
    16476730616_00ce3a3315_b

  • Ustilago tirici- başaktaki belirtisi
    16502727695_88539e6d26_b

  • Ustilago tirici-başaktaki belirtisi
    16316456079_0b14244356_b

  • Ustilago tirici-başktaki belirtisi(1)
    16316807437_7bfca5d023_b

  • Ustilago tirici-başktaki belirtisi(2)
    16316806097_dfe2d2ac8c_b

  • Ustilago tirici-başktaki belirtisi(3)
    16316802667_2ce4ec1549_b

  • Ustilago tirici-başktaki belirtisi(4)
    16316450619_239024f85b_b

  • Ustilago tirici-başktaki belirtisi(5)
    16315263650_26d5222eb8_b

  • Ustilago tirici-başktaki belirtisi
    15882559843_703932c362_b

  • Ustilago tritici başakta teliosporlar
    16500980841_445a3c7728_b

ARPA SİYAH RASTIĞI (YARI AÇIK RASTIK)   (Ustilago nigra)

Görülme Alanları ve Zararı:

Hastalık Avrupa ve Kuzey Amerika’da mevcuttur. Güney Avrupa’daki yaygınlığı Arpa Açık Rastığının yaygınlığına erişebilir. Genelde hastalığın ekonomik önemi Arpa kapalı rastığına yakındır. Ülkemizde genel olarak Arpa kapalı Rastığından sonra ikinci derecede yaygın hastalıktır.

Simptomları:

Konukçuları:

Etmen yalnızca Hordeum türlerinde hastalık yapabilmektedir.

Spor Ayrımı:

 Siyah rastık sporları ile açık rastık sporları genelde birbirlerine çok benzerler.

Bunların ayırt edilmeleri çimlenme biçimlerine göre yapılır.

Etmenin Yaşayışı:

Mücadelesi

Kültürel Mücadele:

Kimyasal Mücadele:

ARPA KAPALI RASTIĞI  ( Ustilago hordei )

Görülme Alanları ve Zararı:

Hastalık dünyanın tüm arpa ekiliş alanlarında görülmekle birlikte önemi bölgelere göre değişebilmektedir. Bazı bölgelerde arpa açık rastığından daha fazla zarar yapar. A.B.D.’de hastalığın yerel olarak %60’a varan oranlarda yaygınlık gösterebildiği kayıtlıdır. Ancak son zamanlarda gelişen kimyasal savaş olanakları sayesinde birçok ülkede; örneğin Almanya’da hastalık önemini yitirmiş sayılmaktadır. Bununla birlikte etmen her zaman için potansiyel bir tehlikedir ve tohumluk arpa üretimi için ayrılmış tarlalarda görülmesi halinde tohumluğun sertifika almasına engel olmaktadır.

Ülkemizde hastalık, diğer arpa rastık hastalıklarıyla birlikte her yerde görülür. Ancak bazı yörelerde dominant duruma geçer.

Örneğin :

Simptomları:

Konukçuları:

Etmen çoğunlukla yalnız Hordeum türlerini yakalarsa da, lokal olarak nadiren çavdar, yulaf ve Agropyron türlerini de hastalandırır.

Spor Yapısı:

Ustilago hordei sporları arpada görülen diğer rastık etmenlerinden farklı olarak düz bir çepere sahiptirler. Şekilleri küresel olan sporların boyutları 5–9 mm’dir. Bu sporlar bir yıl süre ile canlı kalabilirler.

Yaşam Çemberi:

Mücadelesi:

Kültürel Mücadele:

  • Ustilago hordei başaktaki belirtisi
    15884721533_6d1c067018_b

  • Ustilago hordei başaktaki belirtisi-1
    16318595879_647b336117_b

  • Ustilago hordei başaktaki belirtisi-2
    15884720723_f6e2baacef_b

  • Ustilago hordei başaktaki belirtisi-3
    16317136668_5bc8d22c17_b


YULAF AÇIK RASTIĞI  ( Ustilago avenae )

Görülme Alanları ve Zararı:

Dünyanın yulaf tarımı yapılan tüm bölgelerinde görülen bir hastalıktır. Organik cıvalı tohum ilaçlarının kullanılmasına kadar ılıman iklime sahip bölgelerin en önemli tahıl hastalıklarından biri olarak kabul edilmiştir. Bugün, daha çok gelişmekte olan ülkelerde önemini sürdürmektedir. Etkili tohum ilaçlarının düzenli bir biçimde kullanıldığı gelişmiş ülkelerde hastalığa ancak zaman zaman rastlanmaktadır.

Ülkemizde yulaf hayvan beslenmesinde önemli iken son yıllarda besleyici değerinin yüksekliğinden dolayı insan beslenmesinde de aranılır bir ürün olmuştur. Yulafın başlıca hastalıkları arasında rastıklar da yer almaktadır. Verim kayıpları konusunda bir kaynak yoktur.

Simptomları:

Konukçuları:

Etmen çok sayıda Avenae türünde ve setum üzerinde görülür. Diğer tahıl türlerinde inokulasyon sonuç vermemiştir. Yulaf çeşitleri arasında duyarlılık farkları vardır. Etmen çok sayıda ırk gruplarına sahiptir.

Spor Yapısı ve Ayrımı:

 U.avenae ve U. kolleri’yi spor yapılarına göre ayırt etmek mümkündür.

 Yaşam Çemberi:

 Mücadelesi:

  • Ustilago avenae başaktaki belirtisi-1
    16478900086_8c691fcd55_b

  • Ustilago avenae başaktaki belirtisi-2
    15882339734_12c5af51bc_b

  • Ustilago avenae başaktaki belirtisi-3
    16504894915_3fd5fbfca8_b

  • Ustilago avenae başaktaki belirtisi-4
    15882334174_1b1cdd5395_b

  • Ustilago avenae başaktaki belirtisi-5
    16318978807_7f221ca30b_b

  • Ustilago avenae başaktaki belirtisi-6
    16317428120_61fd583fe2_b

  • Ustilago avenae başaktaki belirtisi-7
    16317424220_d0b3d239cd_b

 YULAF KAPALI RASTIĞI (Ustilago kolleri)

Simptomları:

Spor Yapısı:

Kapalı Rastık etmenlerinin klamidosporları düz kenarlıdır, diğer bir deyimle çıkıntıları bulunmaz.

 Yaşam Çemberi:

Mücadelesi:

Mücadelesi genel olarak Arpa Kapalı Rastığı’nda olduğu gibidir.

 Kültürel Mücadele:

Bu fotoğaflar University of Maine, Colorado, United States (by Whitney Cranshaw), California Polytechnic State University at San Luis Obispo (by Gerald Holmes), Louisiana State University AgCenter, Clemson University – USDA Cooperative Extension Slide Series, California Polytechnic State University at San Luis Obispo, tarafından telif haklarına sahiptir. İzinsiz hiç bir yerde kullanılamaz.

Kimyasal mücadele için etkili maddeleri yorum kısmına sorarak öğrenebilirsiniz.

Exit mobile version