Nasıl bir Fungusdur ?
Fasulyede Pas Hastalığı (Uromyces appendiculatus), etmenin bütün dönemlerini konukçu bitkide tamamlayan otoik bir pastır. Uredosporları yapraklar üzerinde, kırmızımsı-kahverenginde püstüller halinde oluşur. Teliosporları ise daha koyu kahverengindedir. Fungus nadiren aecium oluşturur. Üredosporlar açık kahverenginde, tek hücreli, ince çeper olup, püstüllerde zincir şeklinde bulunurlar.
Teliosporlar daha koyu renkli ve tek hücrelidirler. Kışı bu şekilde geçiren sporlar basidiosporlar meydana getirerek, baharda primer enfeksiyonlara neden olurlar. Hastalığın gelişmesi için optimum sıcaklığın 20°C olması gerekir.
Hastalığın Belirtileri nelerdir ?
Hastalık yapraklarda kahverengi uredospor püstüllerinin oluşması ile dikkati çeker. Püstüllerin çevresinde açık sarı renkli bir hale bulunur. Bitkinin vejetasyon devresi sonuna doğru teliosporların meydana gelmesi ile püstüllerin renkleri siyahımsı-koyu kahverengini alır. Hastalık genellikle yapraklarda görülmekte ise de bitkinin diğer kısımlarında da zararlı olabilmektedir. Pas erken devrede çıktığı takdirde yaprakların kurumasına ve kıvrılarak dökülmesine neden olup ürün kayıplarına yol açar.
Hastalık eğer hasada yakın zamanda çıkarsa ekonomik bir kayıp oluşturmaz sadece pazar değerini düşürmektedir.
Konukçuları nelerdir ?
Fasulye,bakla, börülce ve lima fasulyesi’dir.
Mücadelesi nasıldır ?
Kültürel önlem olarak ne yapabiliriz ?
Hastalıklı bitki artıkları üretim alanından uzaklaştırılmalıdır.
Hastalığın şiddetli görüldüğü yıllardan sonra münavebeye yer verilmelidir.
Kimyasal mücadele olarak ne yapabiliriz ?
Fasulye bitkilerinin yapraklarında pas püstülleri görülür, görülmez ilaçlamaya başlamanız gerekmektedir. Eğer antraknoz hastalığı ile mücadele ettiyseniz bu hastalık için ayrı mücadele gerek yoktur; çünkü kullanılan koruyucu fungisitler bu hastalığa karşı etkilidirler. %80 Mancozep ve %70 Probinep etkili maddeleri bu hastalığa karşı kullanılabilir.