Elma ve Erik Ağ Kurdu Zararlısı (Yponomeuta malinellus & Yponomeuta padella)

Türkçe ismi: Elma Ağ Kurdu & Erik Ağ Kurdu

İngilizce ismi: Elma için: Apple Ermine Moth  &  Erik için: Orchard Ermine Moth

Bilimsel ismi: Elma ağ kurdu;  Yponomeuta malinellus  \\ Erik ağ kurdu : Yponomeuta padella

Nasıl bir böcektir ?

Bu iki zararlı tek bir böcek gibi anlatılabilir sadece morfolojik farklılıklardan dolayı tür olarak ayrılmaktadır. Yaşamları benzerdir. En belirgin farklılıkları konukçu bakımından ayrılmaktadır. Erginler 10-12 mm uzunluğunda olup, ön kanatları beyaz zemin üzerine siyah noktalıdır. Yumurta paketi balık pulu şeklinde dizilmiş ve kestane rengindedir. Olgun larvalar 14 mm boyunda, yeşilimsi esmer veya sarımsı renkte, üstü siyah noktalıdır. Pupalar, 7-8 mm boyunda, kahverenginde ve beyaz mekik şeklinde olan kozalar içindedir.


Yponomeuta padella (Erik ağ kurdu : soldaki), Yponomeuta malinellus (Elma ağ Kurdu: sağdaki)

Nasıl yaşamaktadır ?

Kışı larva halinde, yumurta paketi altında geçirir. Mart sonu nisan başında çıkan larvalar, yaprak epidermisleri arasına girer ve burada toplu halde beslenirler. Epidermisler arasından çıkan larvalar önce yaprakların alt ve üst epidermisleri ile daha sonrada yaprakları ağları ile birbirine sararak içinde sadece damarlar kalacak şekilde toplu olarak beslenirler. Mayıs sonu haziran başında pupa olurlar, 10-15 gün sonra da ergin uçuşu görülür. Kelebekler mayıs sonundan ağustos sonuna kadar görülür. Yılda 1 döl verir.

Nasıl zararlı olmaktadırlar ?

Ağaçların yapraklarını yemek suretiyle zarar yaparlar. Ayrıca çiçek tomurcukları ve meyvelerde de zarar yapabilirler. Ağaçların o yıl normal ürün vermemesine neden oldukları gibi gelecek yılın meyve gözlerinin teşekkül etmemesine de sebep olurlar.

Bilinen Konukçuları :

Esas konukçusu elma ağacıdır. Japon elması ve üvez diğer konukçularıdır. Erik ağkurdu’nun konukçuları kayısı ve eriklerdir.

Mücadelesi :

Zamanında ve usulüne uygun budamanın yapılması ve budama artıklarının imha edilmesi ile larvaların önemli bir kısmı yok edilmiş olur. Larvalara karşı ilaçlamaların çiçeklerin açılmasından önce veya çiçek taç yapraklarının % 70-80’nin dökülmesinden sonra yapılması tavsiye edilir. Erik ağkurduna karşı, yeşil olarak yenilen eriklerde ilaçlama yapmak gerekirse, ilk larva zararının görüldüğü dönemde etki süresi kısa ilaçlar kullanılmalı, ilaçlama ile hasat arası süresine dikkat edilmelidir. Benim size önerim kimyasal mücadelen çok bakteriyel insektisit olan (Bacillus thuringiensis) preparatlı ilaç çok iyi sonuç vermektedir. Hem insan sağlığına zararı bulunmamakla birlikte etkili bir mücadele sistemidir.

Ayrıca Elma ağ kurdu zararlısı hakkında ülkemizde  parazitoid araştırmasını incelemek isterseniz aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.

Tıklayınız

Exit mobile version