Domateste Külleme Hastalığı (Leveillula taurica)
Taksonomisi
Kingdom: Fungi
Phylum: Ascomycota
Subphylum: Pezizomycotina
Class: Leotiomycetes
Order: Erysiphales
Family: Erysiphaceae
Genus: Leveillula
Species: Leveillula taurica
Şimdi diyorsunuz ki bu domatesin ne kadar çok hastalığı varmış 🙂 Evet sadece mantar hastalığı olarak 25 hastalığı (en önemlileri) bulunuyor, daha bunun bakteri, virüs gibi hastalıklarını saymıyorum bile, elimden geldiğince bu hastalıkları anlatmaya çalışıyorum. Burada ki tek amaç sağlıklı bir domates yetiştirirken hastalığı çok iyi teşhis etmemiz gerekir. Ayrıca farkındalık oluşturmaya çalışıyorum bir hastalık çıktığın şu ilacı at on numara geliyor gibi tavsiyelerde bulunmuyorum. Zaten günlük hayatımız her tarafı kimyasallarla dolu bir de yiyeceğimiz gıdaları kimyasala çevirmek istemiyorum. Umarım hak verirsiniz…
Lafı çok uzatmadan hastalığı anlatmaya başlıyorum iyi okumalar !
Nasıl bir mantardır ?
Bu külleme fungusu (mantarı) birçok kültür bitkisinde (biber,domates,patlıcan, enginar, pırasa v.b.) veya yabancı otlarda kışı geçirebilir. Hastalık genellikle sıcak ve yarı kurak bölgelerde görülür. Uzun mesafelere rüzgârla yayılır. Sporlar (=üreme hücreleri) yaprakların yüzeyinde çimlenir ve miselyumlar (mantarın beslenmek için kullandığı bir çeşit uzantılardır.) iç kısımlarda kolonize olurlar. Gelişmesi için oransal nemin % 50–70,sıcaklık 20–25 °C olmalıdır.
Belirtileri nasıl olmaktadır ?
İlk belirti, açık yeşil lekeler şeklinde görülür. Açık yeşil ile parlak sarı ve düzensiz gelişen lekeler genellikle yaprakların üst aksamlarında görülür ve bu lekelerin merkezindeki dokularda nekrotikleşir. Bu lekelere üzerinde beyaz ve un gibi ekzoparazit parazit olan fungusun misel ve spor tabakaları görülebilir. Fungus yaprağın alt kenarlarındadır ve hızla tüm yapraklara yayılabilir. Yapraklar hastalıktan dolayı ölür, fakat yaprak dökülmesi olmaz.
Biyolojik mücadele ne yapabiliriz ?
Sevgili okurlarım inanın yurt dışında bu hastalığa kimyasal ilaç kullanmazlar. Niye kullanmaz çünkü daha doğal yöntemler varken kimyasal kesinlikle kullanmazlar. Bu domatesi zaten bizler yiyoruz diyorlar haklılar da… Yurt dışında kullandıkları yöntem bu hastalığa karşı hyperparazit (kısaca bu külleme mantarı ile beslenen) olan “Ampelomyces quisqualis” mantarı keşfedildi. Yani mantara karşı mantar kullanarak Doğal bir mücadele ile hastalık kontrol altına alınabiliyor. Kalıntı kalmıyor, sağlıklı, insanlara ya da hayvanlara hiç bir zararı yok ! Bu mantarı pratik olarak kullanılması için “AQ10” isminde ilacını bile yaptılar. Türkiye de var mı hocam ? İthalatçı firması bile var ülkemizde isterseniz çok rahatlıkla bulup kullanabilirsiniz.
Bunun dışında organik tarımda kullanılabilen “Mikronize kükürt” ilaçlarını da bu külleme için kullanabilirsiniz…
Bu yöntem mevcut iken kimyasal mücadeleyi anlatmıyorum bile kusura bakmayın !!!
Bilgilendirme: Bu sitede hiç bir firmanın reklamını filan yapmıyoruz şu ilacı bu ilacı kullanın derken bir menfaat içerisinde değiliz sadece uygun olanı önermeye çalışıyoruz takdir sizlerin saygıyla duyurulur…
Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?
Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !
Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁
Merhaba,
Domateste külleme için önerdiğiniz AQ10 isimli biofuugusitin önce ithalatçısına ardından bayiine ulaştım. Adapazarı bayiinden aldığım bilgiye göre bu biofungusiti etkili olması için diğer fungusitlerle birlikte öneriyorlarmış. Bu tarım ilacı satıcısı ya biofungıssitin ne olduğunu bilmiyor ki bu vahim bir şey, ya da biliyor, bu daha da vahim. Türkiyede durum bu. Siz istediğiniz kadar kimyasalı önermeyin. İşin içine para girince başka hiçbir şeyin önemi kalmıyor. Esenkalın
Varsın olsun ! Biz nefes aldığımız sürece mücadelemize devam edeceğiz, eğitim vermeye bilgi vermeye üreticiler bilinçlenene kadar devam edeceğiz bu yolda…. Saygılarımla.