Domateste Hayalet Leke Hastalığı – Botryotinia fuckeliana (Syn: Botrytis cinerea)
Domain: Eukaryota
Kingdom: Fungi
Phylum: Ascomycota
Subphylum: Pezizomycotina
Class: Leotiomycetes
Subclass: Leotiomycetidae
Order: Helotiales
Family: Sclerotiniaceae
Genus: Botryotinia
Species: Botryotinia fuckeliana (Syn: Botrytis cinerea )
Her yerde ve çok yaygın olarak bulunan polifag (Her bitki ile beslenebilen) bir fungustur. Birçok bitkiye saldırma ve koloni oluşturma yeteneğine sahiptir. Bitkilere, gelişmesi için ideal bir beslenme yeri oluşturan yaralı kısımlardan ve yaşlı dokulardan bulaşabilir. Hastalık etmeni, konidi, miselyum ve sklerot halinde değişik formlarda bitki artıklarında ve toprakta kışlar. İlkbaharda sklerotların çimlenmelerinden sonra miselyum ve konidiler oluşur. Yağmur, rüzgâr ve örtü altında hava akımları yardımıyla yayılır. Gelişmesi için,%95 nisbi nemi ve 17–23 °C arası sıcaklık olmalıdır.
Hastalığın belirtileri nelerdir ?
Bitkinin tüm aksamında görülebilir. Genellikle fungusun yara yerlerinden bitkiyi infekte etmesiyle sap, gövde ve koparılmış yaprak yerlerinde koyu gri veya kurşuni renkteki küflenme belirtisi görülür. Bu belirtiye çiftiler arasında hayalet leke adı verilir. Meyvelerde ise çiçek sapının meyveyle bağlandığı kısımdan olan enfeksiyon daha çok zarara sebep olur.
Gövde enfeksiyonlarında ise yara yerindeki çürüklük gövdeyi tamamen sararak iletim demetlerinin fonksiyonu yitirmesine neden olur. Bunun sonucunda enfeksiyon alanının üst kısmı tamamen kurur. Gübrelemenin, kurşuni küf hastalığı üzerine etkisi büyüktür. Gövde ve meyve enfeksiyonu, yeterli azot alabilen domates bitkilerinde noksan azot alana göre daha az görülür. Yeterince potas ve kirecin hastalığı azaltıcı etkisi vardır.
Konukçuları nelerdir ?
Domates, patlıcan, fasulye, bakla, bezelye, marul, lahana, soğan, biber, kabakgiller, havuç gibi bitkilerde bu fungus görülebilir. Yaprağın üzerinde bej renkli, kıvırcıklaşmış konsantrik lekeler görülmektedir
Kültürel önlem olarak ne yapabiliriz ?
-Bitkiler düşük sıcaklığa maruz bırakılmamalıdır.
-Bitkilerdeki hastalıklı kısımların, özellikle meyvelerin toplanıp uzaklaştırılması gerekir.
-Gübreleme ve sulamaya dikkat edilmelidir ve aşırı azot verilmemelidir.
-Sık dikimden kaçınılmalıdır.
Kimyasal olarak mücadelesi nedir ?
Kimyasal olarak mücadelesi olarak tabi ki mümkündür. Ama ben durumu en son çare olarak görüyorum. Özellikle bahçesinde hobi olarak yemek için yetiştirenler için kesinlikle önermiyorum. Ticari olarak yapanlar ise Özellikle seracılar dengeli gübreleme ve Sera koşullarında 17- 23 derece sıcaklık aralıklarını dikkat ettiklerinde bu hastalıktan kurtulmaları mümkündür. Bazı ekstrem koşullarda hastalık epidemi yapılabilir ve pek tabi kimyasal mücadele kaçınılmaz olabilir. Bu yüzden; Fluazinam, %50 Fenpyrazamine, Iprodione etkili maddeleri bu hastalığın mücadelesinde kullanılabilir.
Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?
Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !
Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁
hayalet leke de nfiloe arkadaşlar? kurşuni küf deseniz de türkçenin de bir filolojisi olsaya.
“nfiloe” ne arkadaşım Türkçemizi düzgün bir şekilde kullanmaya çalışalım ! Saygılar.
hocam arkadaş yanlış üslup kullansa da doğru söylüyor biz bunu kurşuni küf olarak öğrendik ve biliyoruz sevgiler saygılar…