AnasayfaEntomolojiMeyve-Bağ Bitkileri

Bakla Zınnı (Tropinota hirta)

Türkçe ismi: Bakla Zınnı

İngilizce ismi: Apple Blossom Beetle

Bilimsel ismi: Tropinota hirta (Syn: Epicometis hirta)   (Coleoptera: Scarabaeidae)

Tropinota hirta – Ergin

Nasıl bir böcektir ?

Ergini, 10 mm, siyah mat renkli, vücutlarının üzeri sık ve uzun sarı tüylerle kaplıdır. Elytronlarının üzeride beyaz lekeler bulunur. Larvaları manas tipindedir. 

Nasıl yaşamaktadır ?

Kışı, larva ve ergin olarak toprakta geçirir. Çiçekle beslendikleri için, erginler çiçeklenme döneminde görülür. Yumurtalarını humusça zengin topraklara bırakırlar. 1-2 hafta sonra çıkan larvalar otların kökleri ile beslenirler. Toprakta pupa olurlar. Bu pupalardan çıkan erginler kışı toprakta geçirirler. Erginleri günün güneşli saatlerinde çok hareketlidir. İlkbahar sonunda popülasyon en yüksek duruma gelir.

Nasıl zararlı olmaktadır ?

Erginleri meyve ağaçlarının ve diğer bitkilerin çiçek açma zamanında çiçeklerin dişi ve erkek organlarını, genç yaprak hatta tomurcuk ve meyveleri yiyerek büyük zarar verirler. Larvaları meyve ağaçlarında önemli zarar meydana getirmez.

Bilinen Konukçuları:

Polifag bir zararlıdır. Turunçgiller dâhil pek çok meyve ağacı, ekinler, bağlar, süs bitkileri, bazı sebze ve yabancı otlardır.

Mekanik Mücadele:

Erginlerin az hareketli oldukları sabahın erken saatlerinde ağaçlar altına çarşaflar serilerek ağaçlar kuvvetlice silkelenir ve toplanan erginler imha edilir.


Biyoteknik Mücadele:

Erginler mavi rengi tercih ettiğinden mavi renkli cezbedici tuzaklar kullanılır. Pratik yöntem olarak mavi leğen içerisine yarısını kapsayacak şekilde su doldurun ortalama 20 ağaca bir leğen yetmektedir. Bakla zınnı’nın mavi leğen içerine yakalandığını görürsünüz. Etkili bir yöntemdir. Bu mücadeleyi yaparak kimyasal ilaçlamaya gerek kalmamaktadır.

Kültürel önlemler ve ilaçlama zamanı

Toprak işlemesi ile toprakta bulunan yumurta, larva ve ergin populasyonu düşürülür. Çiçeklenme döneminde ilaçlı mücadele bal arılarına zararlı olduğundan tavsiye edilmez. Ancak populasyonun yoğun olduğu dönemlerde, tomurcukların pembeleştiği devrede tek bir ilaçlama yeterli olur. Ağaçların pembe tomurcuklarının görüldüğü dönemden başlayarak ergin çıkışı gözlenmelidir. Zararlının topraktan çıkıp çiçeklerde beslenmeye başladığı ilkbahar aylarında tek ilaçlama yapılır. Dediğim gibi Kimyasal ilaçlamaya gerek yoktur Biyoteknik mücadele ile sorun çözülebilmektedir.

Fotoğrafların telif hakları mevcuttur. İzinsiz hiç bir yerde kullanılamaz. Saygılarımızla

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁

Şükrü Kaynaş

Ne zaman fark edebiliriz acaba ? Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele ettiğimizi zannedip, önümüze konulan bir besinin sadece kimyasaldan ibaret kansorejen bir madde olduğunu...

5 Comments

  1. bakla zınnığında kesin sonuç ilwç adı bamtos 100 lt 250 gr ben kullandım 2 yıldır rahatım herkeae tavsıye ederım fırma tel 05369663967 cengız

  2. bakla zınnığında kesin sonuç ilwç adı bamtos 100 lt 250 gr ben kullandım 2 yıldır rahatım herkeae tavsıye ederım fırma tel 05369663967 cengız

  3. Ne bamtos kaldı kullanmadık ne mavi leğen kaldı tek çare comfidor orjinal olucak comfidor da 100/. 80 100/90 önlüyor ilaveten mavi leğen ilaveten arı kesin çözüm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım :(