Bakla bitkisinde yaprak leke hastalığı (Ascochyta fabae)
Nasıl bir hastalıktır ?
Bakla bitkisinde yaprak leke hastalığı, zaman zaman fasulye yetiştirilen bölgelerde görülen bu hastalık çevre koşullarının bitkinin büyümesini engellediği zamanlarda ortaya çıkar. Yapraklarda, kapsülde, gövdede lekeler yapar. Biber, patlıcan, soya fasulyesi, pamuk, bakla ve bamya lima fasulyesi ve diğer Phaseolus türleri bu patojene karşı duyarlıdır. Bu hastalık kapsülde, gövdede ve fidenin köklerinde, yapraktaki kadar zararlı değildir. Yuvarlak ve kahverengi olan yaprak lekelerin üzerinde siyah üreme organları görülür. Genellikle lekeler konsantriktir. Kenarları siyahtır.
Lekeler fazla olunca bitki yaprakları aşağıdan yukarı doğru ölebilir. Kapsülde, gövdede, petiolde yaralar uzundur ve daha az üreme organı bulunur. Yaralar toprak seviyesinde olursa hastalık aşağı doğru uzanır, bitkiyi öldürebilir.
Patojen tohumla yayılabilir. Bitki artıklarında ve yabancı otlarda kışlar, piknitler içindeki sporlar, yağmurla ve aletlerle bir yerden bir yere taşınır. Enfeksiyon 8 gün içinde ortaya çıkar, minimum gelişme sıcaklığı 10 °C olup maksimum gelişme sıcaklığı 30 °C’dir.
Mücadelesi
Rotasyon yapılması,
Toprağın iyi drene edilmesi,
Temiz tohum ve dayanıklı çeşit kullanılması tavsiye edilir.
Hastalığa karşı koruyucu fungisitler başarılı sonuçlar vermektedir.
Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?
Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !
Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁