AnasayfaEntomolojiMeyve-Bağ Bitkileri

Badem iç kurdu (Eurytoma amygdali)

Türkçe ismi: Badem iç Kurdu

İngilizce ismi: Almond stone wasp

Bilimsel ismi:  Eurytoma amygdali   (Hym.:Eurytomidae)

eurytoma-amygdali-larva
Eurytoma amygdali larvası

Nasıl bir böcektir ?

Ergini, siyah renkli bir arıcık olup, dış görünüşü ile tamamen kanatlı bir karıncayı andırır. Ön kanatlar üçgene yakın, saydam, renksiz, petrol parıltılı ve ortada hafif kahverengimsidir. Arka kanatlar böbrek şeklindedir. Tibia sarı renklidir. Dişileri daha iridir.Yumurtaları oval, süt beyaz renkte olup, üzerlerinde farklı uzunlukta iki tane çıkıntı vardır. Larvaları beyaz renkli ve bacaksız olup, boyları kıvrık pozisyonda 4-5 mm, açık pozisyonda ise 7-8 mm’dir. Bir dişi 47-88 arasında yumurta bırakır.

Nasıl yaşamaktadır ?

Badem iç kurdu kışı, badem meyvesi içinde olgun larva olarak geçirir ve meyve içinde pupa olur. Ancak larvaların büyük bir bölümü bir sonraki yılın ilkbaharında pupa dönemine geçer. Ergin çıkışları nisan ortasından haziran başına kadar devam eder.

Zarar Şekli nasıl olmaktadır ?

Badem iç kurdu bademin en önemli zararlısıdır. Ağaç başına ürün kaybının % 50’ ye vardığı çalışmalarla tespit edilmiştir. Erginin ovipozitörü ile yaptığı zarar önemsizdir. Asıl önemli zararı larvalar beslenirken yapmaktadır. Larva saldırısına uğramış bademler,  sağlamlardan daha çabuk kuruyarak renk değiştirir. Erginin çıkış yaptığı meyvelerin kabuk kısmında takriben 2 mm çapında çıkış deliği görülür.

Bilinen Konukçuları:

Ülkemizde bilinen konukçusu bademdir. Ancak literatürde bademden başka erik ve kayısı çekirdeklerinde de zararlı olduğu belirtilmektedir.

Mücadelesi:

İlkbaharda çiçeklenmeden hemen sonra çağlalar belirginleşmeye başladığında üç adet ince delikli tel kafesin her birine en az 200’er kurtlu meyve konur. Bunlardan biri bademlikte ağacın güneybatı yönündeki bir dış dalına asılır. Diğeri aynı yerde toprağa bırakılır. Üçüncü kafes ilgili kuruluşlara teslim edilerek, doğal koşullara terk edilerek, günlük gözlem altına alınır. İlk ergin çıkışları görüldüğünde 1. ilaçlama yapılır. Genellikle tek ilaçlama yeterlidir.

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım 🙁

Şükrü Kaynaş

Ne zaman fark edebiliriz acaba ? Zararlılar ve hastalıklar ile mücadele ettiğimizi zannedip, önümüze konulan bir besinin sadece kimyasaldan ibaret kansorejen bir madde olduğunu...

3 Comments

    1. Lambda Cyhalothrin etkili maddeli ilaç kullanabilirsiniz 100 litre suya 50 ml ilaç olacak şeklinde dozunu ayarlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button

Yazılarımızdan haberdar olmak için
Abone olmak istermisin ?

Kaliteli yazılarımız ve fotoğraflarımızdan ilk sizin haberiniz olsun !

Bitki koruma ailesine katıldığınız için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti sanırım :(